Programma

Gebouwde Toekomstbeelden

De Noodzaak van Verbeelding – Ronald Rietveld

Ronald Rietveld samen met zijn broer Erik co-founder van RAAAF; een internationaal geroemd kunst- en architectuurcollectief dat locatiespecifieke interventies maakt die nieuwe ontwikkelingen in gang zetten.

In deze workshop neemt Rietveld u mee op reis vanuit zijn eigen praktijk en daagt u vervolgens om bij urgente maatschappelijke opgaven ver voorbij bestaande conventies te denken.

De projecten op het grensvlak van landschap, architectuur en beeldende kunst snijden dwars door heden en verleden op zoek naar nieuwe betekenis in de toekomst. Alleen middels verbeelding op een langere termijn kan een mogelijke toekomst voor urgente maatschappelijke opgaven zoals klimaat, erfgoed en de leef-en werkomgeving in de stad verkent kan worden.

Een sprekend voorbeeld hiervan is de spraakmakende installatie Vacant NL op de architectuurbiennale van Venetie in 2010. Het toont de potentie van 10.000 tijdelijk leegstaande publiek gebouwen in Nederland. Deze installatie heeft al ruim een decennium grote invloed in het debat over erfgoed en het beleid van o.a. de opeenvolgende rijskbouwmeesters .

Met het doorzagen van de ogenschijnlijk onverwoestbare ‘Bunker 599’ (2013) stelt Rietveld een radicaal andere benadering van erfgoed voor die vertrekt vanuit verbeelding ipv behoud.  Paradoxaal genoeg werd dit gemeentelijk monument na het doorzagen tot rijksmonument verklaard en in 2021 tot UNESCO wereld erfgoed. Met de installatie ‘The End of Sitting’ verbeelden ze de werkomgeving van de toekomst zonde stoelen en tafels, met als doel een actieve en gezonde werkomgeving. Het internationaal befaamde tijdschrift WIRED noemde het: The Weirdest Proposal Yet for the ‘Office of the Future’

 

Kortom graag dagen we u uit om de verbeelding centraal te zetten bij het verkennen van onze toekomstige stad en het landschap.

Programmaoverzicht