Laat de formele agenda’s los, praat met elkaar, leer en laat je inspireren.
Dit was het uitgangspunt van de Nationale Dialoog Bouwcultuur want het is geen conventionele conferentie. We zoeken antwoorden in de breedte op de vraag HOE we ervoor kunnen zorgen dat iedere ingreep in de fysieke leefomgeving bijdraagt aan verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. In 12 werksessies, 2 dansvoorstellingen, een wandeling naar een verlaten openluchttheater en een keynote van Eva Rovers kwam het gesprek dan ook goed los.
Teun van den Ende was erbij en schreef een reflectie, losjes gebaseerd op het kunstwerk ‘How to work better’.

Let’s keep in touch
Een open dialoog over bouwcultuur begint bij een open en flexibele houding, die ruimte opent voor creativiteit. Een specifieke plek in processen is weggelegd voor het ontwerp dat in staat is verbindingen te leggen in ruimte en in tijd. De overheid is als hoeder en begeleider een belangrijke schakel naar de burger, die zijn/haar verbeelding met ontwerp(end onderzoek) laat stimuleren maar ook zelf mee kan praten en beslissen. Met het burgerberaad als ultiem middel om besluitvorming over kritieke processen te verbreden van politiek naar de samenleving. Met een kanttekening: (te) technische onderwerpen kun je beter aan ingenieurs overlaten en niet aan een burgerberaad voorleggen.
- Leg intergenerationele verbindingen aan, zelfs met toekomstige generaties
- Zet instrumenten zoals serious gaming in om inzichten in andermans perspectief te geven
- Zet toekomstgerichte vergezichten in om verlangen op te wekken
- Wek burgerbetrokkenheid op met behulp van ontwerpend onderzoek
- Laat ruimte voor toeval
Back to basic
De tijd dat ruimtelijk beleid in Nederland (grond)speculatie en zelfverrijking mogelijk maakte is voorbij. Beleggingsfondsen die enorme portefeuilles met sociale woningbouw opkopen, techbedrijven die boerenland claimen voor hun servers – het zijn de symptomen van de roofbouw op onze schaarse ruimte. Het smoort goede plannen van ondernemende burgers en trekt energie uit het overbelaste netwerk. Burgers en milieuinstanties eisen via de rechter hun gelijk, die contrair zijn aan het kabinetsbeleid. Terwijl genoeg mensen vanuit sectorale know-how, zowel professioneel als ‘amateurs’, in staat zijn oplossingen voor problemen aan te dragen.
- Rem speculatie af en stel harde minimale kwaliteitseisen aan woningbouw
- Breng vertrouwen terug in bouwprocessen
- Gebruik lokale kennis en vaardigheden
- Maak kennis toegankelijk voor iedereen
- Blijf niet hangen in business as usual, maar leer van goede voorbeelden (zoals Kerckebosch in Zeist)
Do the right thing
Alles van waarde is weerloos, daarom moeten we ervoor opkomen. Het klimaat, ons cultureel erfgoed en onze bossen, planten en bodem zijn kostbaar maar zo gaan we er nu niet mee om. Dat mag iedereen zich aantrekken: van ontwerper, wetenschapper, ambtenaar tot projectontwikkelaar. Van het tegengaan van vervuiling, inzetten van biobased materialen tot het eerlijk verdelen van water in periodes van droogte. Extremen die klimaatprognoses als doembeeld schetsen zijn nog te voorkomen door nu anders te denken en te handelen.
- Maak beleid op basis van water en bodem om de klimaatcrisis tegen te gaan
- Neem biodiversiteit vroeg in ontwerpprocessen mee
- Stimuleer de verbeelding en inspireer met cultureel erfgoed
- Stel waardering door gebruikers boven economische baten

Programma
Keynote spreker – Eva Rovers
Eva Rovers is schrijver en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. In haar meest recente boek Nu is het aan ons. Oproep…
Lees meerARO en VRO – inclusieve visievorming
Een werksessie van het Stimuleringsfonds creatieve industrie New European Bauhaus haakt aan bij de drie kernwaarden van de European Green…
Lees meerYoung Planner Framework Workshop
Vereniging Deltametropool nodigt studenten en young professionals uit voor deze werksessie…
Lees meerGebouwde Toekomstbeelden
De Noodzaak van Verbeelding – Ronald Rietveld Ronald Rietveld samen met zijn broer Erik co-founder van RAAAF; een internationaal geroemd…
Lees meerLaunch Platform Ontwerp NL
Na de lancering op de eerste Dag van de Ontwerpkracht, zomer 2022, zijn we gezamenlijk van start gegaan met de…
Lees meerMaak de groene metropool!
Kan stedelijke- en landschapsontwikkeling, hand in hand gaan? De urgentie om natuurinclusieve woningen en infrastructuur te ontwikkelen botst vaak met…
Lees meerOntwerpende aanpak
Welke beperkingen ervaren jullie voor het maken van impact met jullie ontwerpende aanpak? Voor het ministerie OCW zijn wij als…
Lees meerMaak de Groene Metropool – Casus Utrecht – Eindhoven
Hoe kunnen steden, vanuit een governance perspectief de huisvestingstransitie gezamenlijk stimuleren? Vanuit recreatief en sociaalecologisch aspect hebben grote gemeenten belang…
Lees meerISH Dance Collective
ISH is een collectief van andersdenkenden, wars van formats en restricties. Verenigd door het besef dat grenzen niet bestaan en…
Lees meerRuimtelijke kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw
Twee werksessies op 20 april 2023, Weert Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige woningbouw Drijfveren, rollen en verantwoordelijkheden in het totstandkomingsproces…
Lees meerRuimtelijke Kwaliteit bij Rijkswaterstaat
De wereld verandert, complexiteit neemt toe, en ruimte is een schaars goed. Hierdoor is er (weer) toenemende aandacht voor het…
Lees meerPlekberaad
Doe je mee in het beraad voor de toekomst? In de landelijke-lokale beweging met lokale vertegenwoordiging en inbedding voor de…
Lees meerParametrisch Ontwerpen als bewijslast tijdens het ontwikkelproces?
Hoe bepaal je samen welke parameters van belang zijn in een gebiedsontwikkeling? Of Hoe kan een parametrisch model helpen om…
Lees meerErfgoed als leefomgevingswaarde
Ochtendsessie: Erfgoed als leefomgevingswaarde Erfgoed is om meer redenen waardevol dan alleen het historische aspect: het is onderdeel van de…
Lees meerDe Eeuwige Bron in nieuwe gebieden
De Eeuwige Bron won in 2020 de Eo Wijersprijs. Hoe staat het nu met het ontwerp. Vanuit het principe ‘Water…
Lees meerBouwen met biodiversiteit
Roel Bosch van Het Oversticht presenteert een praktische aanpak hoe we kunnen bijdragen aan bouwen voor biodiversiteit. In zijn werk…
Lees meer